Cole House

One of the joys of working with older homes is being able to continue a story that began long ago. In the case of this Victorian in the Cole neighborhood of Denver, that story began in 1890. Originally its floor plan probably consisted of two bedrooms, a parlor, a dining room, and a kitchen; it may or may not have had indoor plumbing. The attic was provided with windows but left unfinished, an opportunity for a future owner to add space.

Level 1 Plan After
Level 1 Plan Before
Level 1 Plan After
Level 1 Plan After
Level 2 Plan After
Level 2 Plan After

Over a hundred years later the two bedrooms had been converted to a larger entryway, a single bedroom, and a space leading from the kitchen to the single bath that was too small to be a bedroom but took up too much space for its role as a hallway.

Level 1 Bedroom Before
Level 1 Bedroom Before
Level 1 Bedroom After
Level 1 Bedroom After

Serving the needs of its current owners required a few small moves and one big one. On the main level the bedroom was adjusted to make it into an ensuite with the existing bath, functional as an office, nursery, or bedroom.

Living Room Before
Living Room Before
Living Room After
Living Room After

In the kitchen, swapping the locations of the back door and a window allowed for a more functional cabinet and appliance layout which moved the refrigerator out of an awkward closet and reunited the oven with the rest of the countertops.

Kitchen Before
Kitchen Before
Kitchen After
Kitchen After

A new bar-height passthrough to the dining room opened the space front and created a continuous flow from the front living room to the kitchen in the back.

Dining Room Before
Dining Room Before
Dining Room After
Dining Room After

The biggest change was in the attic, with a new set of stairs leading from the entry up into a spacious master suite.

Attic Before
Attic Before
Level 2 Bedroom After
Level 2 Bedroom After

Extending the ridge of the roof all the way to the back wall of the house made room for a luxurious bathroom. A small dormer was added on the north for the stairs, creating an office nook filled with natural light at the top.

Attic Before
Attic Before
Level 2 Bathroom After
Level 2 Bathroom After

The end result is a design that takes advantage of potential that was already there to transform the home without expanding its footprint, ensuring that this old Victorian so that it will meet the needs of another generation.