Franklin House

While some homes have layouts that make them feel much more spacious than their square footage might suggest, this 1959 ranch home in Denver’s University neighborhood suffered from the opposite problem.

Level 1 Before
Level 1 Before
Level 1 After
Level 1 After
Level 2
Level 2

On paper it boasted three bedrooms, three baths, and 2600 finished square feet but in reality the main level was split into small, closed off spaces and while the basement was finished its low ceilings and lack of direct natural light didn’t make it a comfortable space.

Exterior View Before
Exterior View Before

The location stairs to the basement turned out to be they key to the design. Originally they were right in the middle of the house, creating a barrier between the kitchen, dining room, and living area, and complicating the layout of a desired second level.

3D Rendering, Before
3D Rendering, Before
3D Rendering, After
3D Rendering, After

Moving the stairs to the north side of the house made it possible to create a continuous open kitchen-living-dining area, and to create a large master suite on a new 560 square foot second story. A 200 square foot porch spans the entire west side of the second story with views across the western Denver metro area to the mountains beyond.