Skyland House

Close to downtown and City Park, the Skyland neighborhood has been a desirable location for first-time Denver homebuyers for over a century. Like many houses in the neighborhood this house began as a starter home built in 1910 from locally-produced brick.

The home had benefited from a top-to-bottom renovation in the early 2000s but at 950 square feet with two bedrooms and one bathroom the owners needed a way to find more room for their growing family.

Skyland House Floor Plan - Before
Skyland House Floor Plan – Before
Skyland House Floor Plan - After
Skyland House Floor Plan – After

In order to maximize their budget the owners wanted to remain in the house during the renovation, and fortunately the house sits on a double lot which provided the space to expand  the house outward and still retain a large back yard.

The window in the existing pantry was enlarged to become the doorway into the 560 square foot addition, which contains two bedrooms with large closets, a full bath, and much-needed storage off the hallway.

The new Full Bath in the Addition
The new Full Bath in the Addition
One of Two New Bedrooms
One of Two New Bedrooms

In the original part of the house the front bedroom was opened up into the kitchen behind, providing a flowing space from the front to the back of the house and creating a dedicated dining room.

The New Dining Room from the Entry
The New Dining Room from the Entry

Large openings in the wall between the dining room and the living room make the space feel airy, light, and open while maintaining separation between the different spaces. The kitchen was updated with new cabinets and a new gas fireplace in a reproduction mantle gives the living room a new focus.

View from the Dining Room through to the Kitchen
View from the Dining Room through to the Kitchen
The Living Room Gained a new Gas Fireplace
The Living Room Gained a new Gas Fireplace

On the outside the addition is clad in board-and-batten siding, chosen to complement the horizontality of the existing brick while giving the addition a contemporary identity of its own. 

Exterior View with the Addition on the Right
Exterior View with the Addition on the Right